Skip to main content
Baromfi, Nutrinfo

Követelik az EU-s jogalkotóktól a ketreces tojótyúktartás betiltását

A Compassion in World Farming állatjóléti szervezet legutóbbi EggTrack 2023 jelentésében felszólította az Európai Uniót, hogy teljesítse a ketrecben tartott haszonállatokra vonatkozó ígéretét.

Nutrinfo, Sertés

Jobb malacteljesítmény tengeri algából származó poliszacharidokkal

Egy amerikai kutatóval kiegészült kínai kutatócsoport annak járt utána, hogy jó hatással van-e a választott malacokra, ha a „kombu” vagy Laminaria japonica néven ismert japán tengeri alga poliszacharidjait kapnák?
Nutrinfo, Sertés

Három kulcsfontosságú molekula szerepét azonosították a sertés immunrendszerében a PRRSV ellen

A sertések reproduktív és légzőszervi szindrómáját okozó vírus (PRRSV) a sertéságazat egyik legveszélyesebb kórokozója.
Nutrinfo, Szarvasmarha

Kamerák figyelik a szarvasmarhák légzőszervi betegségét

A szarvasmarhák légzőszervi betegsége (BRD), más néven szállítási láz, az egyik leggyakoribb és legköltségesebb betegség, amely az észak-amerikai húsmarha-ipart érinti.
Nutrinfo

Az amerikai mezőgazdaság az elmúlt 18 év legnagyobb árzuhanásra számíthat

A terményárak hatalmas csökkenése és a termelési költségek növekedése várhatóan redukálja az Egyesült Államok nettó mezőgazdasági jövedelmét idén, bár az infláció elfedheti az ár- és jövedelemcsökkenés mértékét az elmúlt évekhez képest.
Nutrinfo

Ukrajna tagadja, hogy a mezőgazdasággal kapcsolatos kompromisszumban gondolkodik az uniós tárgyalásokon

Az ukrán mezőgazdasági ágazat az Európai Unióba történő integrációjának feltételeit tárgyalások során fogják meghatározni – jelentette ki két miniszter is február közepén, tagadva ezáltal, hogy Kijev az EU zöld megállapodás enyhítését fontolgatná.
Nutrinfo

Az Európai Bizottság megtört a gazdák erősödő tiltakozásának köszönhetően

Miközben az Európai Unióban a gazdák tiltakozása egyre fokozódik, az Európai Bizottság megtört és engedményeket tett annak érdekében, hogy enyhítse a helyzetet.
Baromfi, Nutrinfo

A generatív mesterséges intelligencia hatékonyabbá teheti a baromfitelepeket?

A baromfitenyésztők rengeteg adatot gyűjtenek. Az intelligens eszközöket (IoT), az ok-okozati elemzést és a generatív mesterséges intelligenciát ötvöző új technológia felhasználhatja mindezen információkat a madarak egészségét, a termelést és az általános jövedelmezőséget érintő döntések optimalizálásához.
Nutrinfo, Sertés

Továbbra is nehéz világpiaci helyzet várható a sertéshúspiacon

A Rabobank 2024 első negyedévére vonatkozó sertéshúspiaci jelentése szerint az első jelek arra utalnak, hogy a sertéshústermelés lassulni fog, mivel a kulcsfontosságú régiókban csökken a kocaállomány.
Nutrinfo, Szarvasmarha

Sürgős állami támogatásra szorul az ukrán tejágazat

Az ukrán parlament február 8-án tárgyalt a tejipar jelenlegi helyzetéről. Arszen Didur, az Ukrán Tejipari Vállalkozások Szövetségének ügyvezető igazgatója elmondása szerint a fő napirendi pont a tejfeldolgozók panasza volt a nyerstejhiánnyal kapcsolatban.
Baromfi, Nutrinfo

Az élesztő használata a baromfitakarmányban csökkentheti a szalmonella előfordulását

A Saccharomyces cerevisiae boulardii nevű élesztőgomba javíthatja az élelmiszerbiztonságot, csökkentheti a szalmonella megtelepedését, és fokozhatja a bélrendszer helyes működését a baromfitápokon keresztül.
Nutrinfo

A húsfogyasztás egészségre gyakorolt hatásai

A hús régóta fontos táplálékforrás, mivel számos értékes könnyen felvehető tápanyagot biztosít szervezetünk számára.
Nutrinfo, Sertés

A nem megfelelő minőségű ASP-vakcinák veszélyeire figyelmeztetett a WOAH

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) figyelmeztetést adott ki az állategészségügyi hatóságok és a globális sertéságazat számára a nem megfelelő és rossz minőségű afrikai sertéspestis elleni vakcinák használatára.
Nutrinfo

Lignocellulóz hulladékból állítanának elő takarmányt Iránban

Iráni tudósok egy csoportja kifejlesztett egy eljárást a lignocellulóz hulladék nitrogénben gazdag állati takarmányként való feldolgozására.
Nutrinfo, Szarvasmarha

A szintetikus szarvasmarha-vizelet használata a malária elleni küzdelemben

Évente több mint 200 millió ember szenved maláriában világszerte, és minden második percben meghal egy gyermek a betegségben.
Baromfi, Nutrinfo

Egy digitális radiográfiai megoldás, amely átformálhatja a baromfitenyésztés

Az élő tyúkok csontsűrűségének gyors és biztonságos elemzési módszere segíthet a baromfitenyésztőknek kiválasztani a tenyésztéshez szükséges optimális madarakat az állatok egészségének és jólétének javítása érdekében.
Nutrinfo

Ha eszkalálódik a gázai konfliktus, annak mély, fájdalmas és világszerte érezhető hatásai lesznek

A Rabobank elemzői az izraeli konfliktus élelmiszer-, energia- és műtrágyapiaci folyamatokra gyakorolt hatását értékelve egy podcastban elmondták, hogy ha a konfliktus Izraelre és a Gázai övezetre korlátozódik, akkor nem valószínű, hogy az energia-, nyersanyag- és állattenyésztési árakat túlságosan megmozgatja.
Nutrinfo

Megalkották a kukorica első teljes genomtérképét

Úttörő eredmény, hogy egy kutatócsoport a Nebraska-Lincoln Egyetem kutatója, James Schnable vezetésével sikeresen feltérképezte a kukorica teljes genetikai állományát.
Nutrinfo, Szarvasmarha

A paratuberkulózis környezeti és anyaállathoz kapcsolódó kockázatai

A Johne-betegség néven is ismert paratuberkulózis a kérődzők krónikus betegsége, amely nagy gazdasági veszteségeket okoz a tejágazatban.
Nutrinfo

Figyelemre méltó előrelépés a szója felelősségteljes beszerzése terén Európában

A European Soy Monitor 2021 című kiadványban közzétett eredmények szerint a teljes európai szójafelhasználás szójadara-egyenértékének 40 százalékát az Európai Takarmánygyártók Szövetsége (FEFAC) szójabeszerzési irányelvei szerint szerezték be, 24 százalék pedig erdőirtásmentes tanúsítvánnyal is rendelkezik.
Baromfi, Nutrinfo

Kedvező kilátások a globális baromfipiac számára a kihívások enyhülésével

A Rabobank legfrissebb negyedéves jelentése szerint a globális baromfipiac növekedése 2023-ban várhatóan lassú lesz, mindössze 1%-ot ér el.
Nutrinfo, Szarvasmarha

Mikor lehet szükség aminosav-kiegészítésre a tejhozam növeléséhez?

Ha a tejelő teheneket csökkentett fehérjekoncentrációjú takarmányokkal etetik a trágyából származó környezeti nitrogénszennyezés csökkentése miatt, akkor azt a tejtermelésük szenvedheti meg.
Nutrinfo, Sertés

Stabil termelésnövekedés, gyenge fogyasztás jellemzi a világ sertéshúspiacát

A termelés folyamatos növekedése a gyengébb fogyasztással együtt továbbra is nyomást gyakorol a sertéshús globális piacára és kereskedelmére.
Nutrinfo

Oroszország nem enged a minimális exportárakból: zúgolódnak a termelők

Az orosz hatóságok nem hivatalosan megtiltják a gazdáknak, hogy a minimális küszöbérték alatti áron adják el a gabonát külföldi vásárlóknak, bár ez a stratégia láthatóan árt az ágazatnak.
Baromfi, Nutrinfo

Teljes cikk! – Kedvező kilátások a globális baromfipiac számára a kihívások enyhülésével

A Rabobank legfrissebb negyedéves jelentése szerint a globális baromfipiac növekedése 2023-ban várhatóan lassú lesz, mindössze 1%-ot ér el. A globális baromfipiacok azonban jó helyzetben vannak ahhoz, hogy 2023 negyedik negyedévében és 2024 elején fokozatosan javuljanak, bár ennek mértéke attól függ, hogy az egyes piacok mennyire kiegyensúlyozottak.
Nutrinfo, Szarvasmarha

Teljes cikk! – Küzdelem a borjúkokcidiózis ellen (nem csak) kokcidiosztatikumokkal

A kokcidiózis egy egysejtű paraziták okozta bélbetegség, amely általában a fiatal tej- vagy húshasznú borjaknál 3 hetes és 6 hónapos között jelentkezik. Bár ritkán halálos kimenetelű, kiterjedt bélkárosodást és növekedési zavarokat okozhat, és általában intenzív tartási körülmények között, magas állománylétszám mellett fordul elő.
Nutrinfo

Élő szervezet nélkül szintetizáltak aminosavat

A Müncheni Műszaki Egyetem kutatói enzimek segítségével szintetizálták az L-alanin nevű aminosavat – olvasható a Chem Catalysis című folyóiratban megjelent jelentésben
Nutrinfo

Európa-szerte csökken a keveréktakarmány-termelés, és további csökkenés várható

Az Európai Takarmánygyártók Szövetsége (FEFAC) által közzétett adatok szerint az EU 27 tagállamában a haszonállatoknak szánt keveréktakarmányok termelése 148,9 millió tonnára becsülhető, ami 3,8%-os csökkenést jelent a 2021-es adatokhoz képest.
Baromfi, Nutrinfo

A szabályozható intenzitású világítás hatással van a brojlerek jólétére

Az Amerikai Baromfitenyésztők Szövetsége (USPOULTRY) közleményben jelentette be, hogy befejeződött az Arkansasi Egyetemen egy külsőleg finanszírozott kutatási projekt, amelyben a szabályozható fényintenzitású rendszerek brojlerek jólétére gyakorolt hatását értékelték.
Nutrinfo, Szarvasmarha

Génszerkesztéssel állították elő az első BVDV-rezisztens borjút

Amerikai tudósok együttműködésének eredményeképpen létrehozták az első génszerkesztett borjút, amely ellenálló a szarvasmarha vírusos hasmenésének vírusával (BVDV) szemben.
Nutrinfo, Sertés

A fermentált repcedara előnyei a hízók számára

Egy kínai kutatás szerint a fermentált repcedara pozitív hatással van a növésben lévő sertések növekedési teljesítményére és bélrendszeri egészségére.
Nutrinfo, Szarvasmarha

Új életteljesítmény-rekord Amerikából

Egy 14 éves Holstein-fríz tehén új termelési rekordot állított fel az Egyesült Államokban az életteljesítmény tekintetében.
Nutrinfo, Sertés

Gyengülő sertéshúspiacra számítanak az elemzők

A globális sertéshúspiacokat a lassú gazdasági növekedés, a gyenge fogyasztás és az ismétlődő járványkitörések befolyásolják, és a Rabobank legutóbbi negyedéves sertéshúsjelentése szerint a globális kereskedelem az erős első félév után várhatóan gyengülni fog.
Nutrinfo, Vállalati hírek

Varázslatos képek az Agrofeed fotópályázatán

Az Agrofeed Kft. természetfotó pályázatot hirdetett Partnerei és munkatársai számára. A pályázat keretében olyan természeti környezetben készült képeket vártunk, melyek bemutatják az élővilág sokszínűségét – növényeket, állatokat, tájakat, vagy a környezetben található turisztikai látványosságokat örökítik meg.
Nutrinfo, Sertés

A műtrágyaellátás kritikus az élelmezésbiztonság szempontjából

Egy befolyásos szakbizottság jelentése felszólította a brit kormányt, hogy tegyen lépéseket az Egyesült Királyságban a nitrogénműtrágya-termelés növelésének támogatására. A Környezetvédelmi, Élelmiszer- és Vidékügyi Bizottság (EFRA) azt követeli, hogy a kormány vizsgálja meg a konkurens országok által kínált ösztönzőket, és 6 hónapon belül készítsen cselekvési tervet.
Baromfi, Nutrinfo

A szupermarketek húsmintáinak 40%-ában találtak multirezisztens baktériumokat Spanyolországban

Egy spanyol tanulmányban a megvizsgált szupermarketek húsmintáinak 40%-ában találtak multirezisztens E. coli baktériumot.
Nutrinfo, Szarvasmarha

A szarvasmarhák körében is pusztítást végzett Amerikában a világ legmelegebb hónapja

Több száz szarvasmarha pusztult el Iowa államban a július végi rendkívüli hőség és páratartalom miatt – jelentette a Reuters az államra és az állattenyésztőkre hivatkozva -, miután a világ valaha volt legmelegebb hónapján vagyunk túl.
Baromfi, Nutrinfo

Csúcs közelében a brazil tojáskivitel

A magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) az elmúlt hónapokban beárnyékolta a Brazíliából érkező jelentéseket, de még mindig sok jó hír érkezik az ország baromfiágazatából.
Nutrinfo, Sertés

Kulcsfontosságú génjére bukkantak az ASP-fertőzés szempontjából

Egy európai kutatócsoport megtalálta az afrikai sertéspestis (ASP) vírus replikációjának kulcsfontosságú génjét a sertésekben.
Nutrinfo, Szarvasmarha

A technológia segítségével korábban diagnosztizálható a szarvasmarhák súlyos betegsége

Egy amerikai egyetemeken végzett kutatás szerint a tejelő borjaknak a „dolgok internetén” (IoT) alapuló precíziós technológiákkal történő megfigyelésével még időben diagnosztizálni lehet a borjakra végzetes, szarvasmarha légszőszervi betegsége (BRD) nevű kórt.
Baromfi, Nutrinfo

Visszavonta a francia madárinfluenza elleni vakcinatenderre irányuló fellebbezését a Ceva

A Ceva francia állategészségügyi csoport visszavonta a madárinfluenza elleni vakcina franciaországi gyártására kiírt tender miatt benyújtott fellebbezését.
Nutrinfo, Sertés

ANYAI BEVÉSŐDÉS: IMMUNITÁS KIALAKULÁSA

A szervezet immunsejtjeinek több mint 70%-a a bélben található, ami azt jelenti, hogy szoros kapcsolat van a bélmikrobióta és az immunrendszer között.
Nutrinfo, Szarvasmarha

Skót mérnökök részvételével indul az új borjúdiagnosztikai projekt

A Glasgow-i Egyetem James Watt Műszaki Karának kutatói is részt vesznek egy új konzorciumban, amely az első kereskedelmi forgalomban kapható egylépéses gyorsteszt kifejlesztését tűzte ki célul a borjak tüdőgyulladásának kimutatására.
Nutrinfo, Sertés

2023: egy óvatos év a sertéságazatban

A Rabobank legfrissebb negyedéves sertéshús-jelentése szerint a 2023 eleji lanyhább fogyasztási trendek óvatosságra késztetik a globális sertéshúsipart, mivel az egy mozgó célhoz való alkalmazkodással küzd.
Baromfi, Nutrinfo

A természetes antitestek öröklődését vizsgálták barna tojótyúkokban

A Wageningen University & Research Állattenyésztési és Genetikai Intézete (WUR-ABG) által a Poultry Science című szaklapban közzétett tanulmány azt mutatja, hogy mind a természetes antitestek (NAb) szintje, mind az ellenálló képesség mutatói öröklődnek és poligénes meghatározottság alatt állnak egy barna tojótyúk vonalban.
Baromfi, Nutrinfo

Fognak-e csirkehúst enni a klímatáriánusok?

A fenntarthatósággal kapcsolatos fogyasztói aggodalmak minden eddiginél nagyobbak, a kiskereskedők és a vendéglátóipari szolgáltatók felkészülnek a klímavédelem új korszakára.
Nutrinfo, Szarvasmarha

A húsmarhák vakcinázási sikertelenségének okai

Az őszi vakcinázások a húsmarhaállományok sikeres egészségügyi programjának létfontosságú részét képezik
Nutrinfo, Szarvasmarha

Új, ígéretes probiotikumot teszteltek Japánban a borjak súlyos hasmenése ellen

A borjak egészsége a szarvasmarhatartásban kulcsfontosságú, mivel a borjakat érintő betegségek gazdasági veszteséget okoznak az állattartó gazdaságoknak, vagy közvetlenül, a borjak elpusztulása miatt, vagy közvetve, a súlycsökkenés miatt, amely csökkenti a termelékenységet az állat egész élettartama alatt.
Baromfi, Nutrinfo

Mikortól fáj a csirkeembrióknak?

Németországban az állatjóléti törvény értelmében 2022 óta tilos a kakascsibék leölése.
Nutrinfo, Sertés

Szőrelemzés: új módszer a sertés stressztűrőképességének vizsgálatában

A stresszel szemben ellenállóbb sertések általában ellenállóbbak a betegségekkel szemben is, és összességében jobb teljesítményt nyújtanak.
Nutrinfo, Szarvasmarha

Skót mérnökök részvételével indul az új borjúdiagnosztikai projekt

A Glasgow-i Egyetem James Watt Műszaki Karának kutatói is részt vesznek egy új konzorciumban, amely az első kereskedelmi forgalomban kapható egylépéses gyorsteszt kifejlesztését tűzte ki célul a borjak tüdőgyulladásának kimutatására.
Nutrinfo, Szarvasmarha

Stabil évre számítanak az EU tejpiacán

Az EU április elején közzétett rövid távú mezőgazdasági kilátásai szerint valószínűleg növekedni fog a levágott tehenek mennyisége a nyers tej árának csökkenése miatt, bár ezt részben ellensúlyozhatja a tejhozam növekedése
Nutrinfo, Szarvasmarha

Szuperteheneket klónoztak Kínában

2023 február elején a kínai állami média számolt be arról, hogy kínai tudósok egy csoportja sikeresen klónozott 3 úgynevezett szupertehenet, amelyek figyelemre méltóan nagy mennyiségű tejet képesek termelni.
Nutrinfo, Szarvasmarha

Új, ígéretes probiotikumot teszteltek Japánban a borjak súlyos hasmenése ellen

A borjak egészsége a szarvasmarhatartásban kulcsfontosságú, mivel a borjakat érintő betegségek gazdasági veszteséget okoznak az állattartó gazdaságoknak, vagy közvetlenül, a borjak elpusztulása miatt, vagy közvetve, a súlycsökkenés miatt, amely csökkenti a termelékenységet az állat egész élettartama alatt.
Nutrinfo, Sertés

Takarmányozással javítható a sertések növekedése kedvezőtlen higiéniai körülmények között is

Az alacsony higiéniai körülmények között (LSC) tartott hízók kevesebbet esznek és lassabban híznak, mint a magas higiéniai körülmények között (HSC) tartott sertések
Nutrinfo

Élelmiszerhulladékból állít elő takarmányt egy amerikai startup

A jövő takarmánya az élelmiszerhulladék – vallják a connecticuti székhelyű Bright Feeds startup cégnél.
Nutrinfo, Szarvasmarha

Tovább terjed a mikoplazmózis Nagy-Britanniában: figyelmeztetést adtak ki

A legújabb adatok azt mutatják, hogy a szarvasmarha mikoplazmózisa továbbra is széles körben terjed az Egyesült Királyságban, és hogy jelenléte más baktériumokkal vagy vírusokkal együtt olyan légzőszervi problémákhoz kapcsolódik, mint például a szarvasmarhák légzőszervi betegsége (BRD).
Nutrinfo

Új technológia teszi vonzóbbá az amarántot a takarmányipar számára

Orosz tudósok egy csoportja új technológiát fejlesztett ki az amaránt mélyfeldolgozására, amely a hagyományos feldolgozási módszerekhez képest 30%-kal több fehérje kinyerését teszi lehetővé.
Nutrinfo, Vállalati hírek

Nutrinfo agrármagazin 2023 tavaszi megjelenés

Megjelent a tavaszi száma a Nutrinfo agrármagazinnak, melyet mostantól digitálisan érhetnek el.
Baromfi, Nutrinfo

High-tech kamerákkal szűrnék ki a fás csirkemellet

Az Arkansasi Mezőgazdasági Kísérleti Állomás tudósainak multidiszciplináris csoportja azt vizsgálja, hogy a hiperspektrális képalkotás felhasználható-e a „fás csirkemell” néven ismert húshiba felismerésére
Nutrinfo, Sertés

Az újabb ázsiai ASP esetek jót tesznek a brazil exportnak

A brazil sertéshúsexport 15,7%-kal nőtt 2023 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest.
Nutrinfo, Sertés

Vita az Egyesült Államokban az mRNS-vakcina sertésekben történő felhasználásáról

A Covid-19 elleni védekezésre létrehozott mRNS-vakcinák biztonságossága továbbra is vitatott. A tesztelés pontosságát és mértékét sokan megkérdőjelezték, köztük kormányzati tisztviselők és ipari alkalmazottak is.
Nutrinfo, Szarvasmarha

Így néz ki most a tejelő tehénállomány az EU-ban

Az Európai Unió két országában – Németországban és Franciaországban – található az összes tejelő tehén több mint egyharmada.
Nutrinfo

Kína csökkenteni akarja a szója felhasználását a takarmányozásban

Kína mezőgazdasági minisztériuma hároméves cselekvési tervet adott ki a szójadara takarmányokban való jelenlétének csökkentésére annak érdekében, hogy csökkentse az ország szójaimporttól való függőségét.
Nutrinfo

Gyapjas mamut húsából készült húsgombóc Hollandiában

Egy kihalt gyapjas mamut DNS-ének felhasználásával „tenyésztett” húsból készült óriási húsgombócot mutattak be kedden a hollandiai Nemo tudományos múzeumban – jelentette a Reuters.
Nutrinfo

Kihátrál a takarmánytermelésből a rovarfehérjét előállító francia Ynsect

A magas árrésű piacokra, például a kedvtelésből tartott állatok eledelére összpontosítja stratégiáját mostantól a francia Ynsect rovaralapú összetevőket gyártó vállalat, bezár egy gyártóüzemet és munkahelyeket is leépít, miután 160 millió eurót gyűjtött a befektetőktől – jelentette a Reuters a vállalat vezérigazgatójára hivatkozva.
Baromfi, Nutrinfo

Négy madárinfluenza elleni vakcina tesztelését kezdték meg az USA-ban

Az Egyesült Államok kormánya megkezdte a madárinfluenza elleni vakcinák tesztelését baromfik számára, miután a rekordméretű járvány miatt több mint 58 millió csirkét, pulykát és egyéb szárnyast kellett leölni.
Nutrinfo, Sertés

A DNS segít megérteni a sertés izomfejlődését

A sertések DNS-ének elemzése fontos összefüggésekre világított rá az izomnövekedéssel kapcsolatban.
Nutrinfo, Szarvasmarha

A magas THC-tartalmú kendertermékek szennyezhetik a tejet

A magas tetrahidrokannabinol (THC) tartalmú kenderszilázzsal etetett tehenek szennyezett tejet adtak, és a mérgezés jeleit mutatták egy olyan vizsgálat során, amely a sajtóban úgy kapott figyelmet, hogy a tehenek a kendertől „betéptek”.
Nutrinfo, Sertés

Mesterséges megtermékenyítés útján is terjedhet az afrikai sertéspestis

A kan spermájában előforduló afrikai sertéspestis vírus mesterséges megtermékenyítés útján is képes átterjedni a kocára és a malacembriókra, derült ki egy német-amerikai közös kutatásból.
Baromfi, Nutrinfo

Új felfedezés a csirkék szívbetegsége területén

A Saskatchewani Egyetem kutatójának, Andrew Olkowskinak és munkatársainak köszönhetően javulhat a brojlercsirkék egészsége és jóléte. A húsra nevelt csirkéket genetikailag úgy szelektálták, hogy rendkívül gyorsan nőjenek, amivel összefüggésben gyakran szenvednek szívbetegségekben.
Nutrinfo

Enyhén csökkent a világ takarmánytermelése 2022-ben

A legfrissebb adatok szerint a világ takarmánytermelése 2022-ben az előző évhez képest enyhén, 0,42%-kal 1,266 milliárd tonnára csökkent.
Nutrinfo, Sertés

Lehet-e a sertések viselkedéséből a gyomorfekély kialakulására következtetni?

Az észak-írországi Agri-Food and Biosciences Institute és a Queen’s University Belfast által végzett kutatás megállapította, hogy a gyomorfekély változásokat okozhat a sertések pihenési módjában, vagy ilyen változások eredménye lehet.
Baromfi, Nutrinfo

Gomba alapú posztbiotikum javíthatja a tojók teljesítményét

Az Aspergillus oryzae (AO) egy többsejtű, fonalas gomba, amelyet Kelet-Ázsiában főként rizs és szója fermentálására használnak.
Nutrinfo, Sertés

Nyolc éves csúcson a kínai sertéshústermelés

Kína sertéshústermelése 2022-ben 4,6%-kal nőtt 2021-hez képest, és ezzel 2014 óta a legmagasabb szintet érte el – derül ki a január közepén nyilvánosságra hozott hivatalos adatokból, amelyek cáfolták a kisebb növekedésre vonatkozó várakozásokat – jelentette a Reuters.
Baromfi, Nutrinfo, Sertés, Szarvasmarha

FEFAC: Az aktuális krízisek közt ne feledkezzünk meg a klímaváltozásról!

Az elmúlt év még több váratlan zűrzavart hozott a takarmányiparban. De még a Covid-19 és az ukrajnai orosz invázió hatásai ellenére sem csökkent az éghajlatváltozás elleni küzdelem fontossága. Ha valami, akkor ezek a válságok csak rávilágítottak a fenntarthatóbb takarmánytermelési gyakorlatok szükségességére – mondta Asbjørn Børsting, az Európai Takarmánygyártók Szövetségének (FEFAC) elnöke.
Baromfi, Nutrinfo

Nem sima az út a rovarok takarmányban való felhasználása előtt

A rovartermékeket tartalmazó állati takarmányok jelenleg viszonylag drágák a hagyományos takarmányokhoz képest, mivel a rovarokat jelenleg főként kedvtelésből tartott állatok eledelében és haltápokban dolgozzák fel.
Baromfi, Nutrinfo, Vállalati hírek

Brojlercsirkék előetetése fermentált takarmány-kiegészítéssel

A fermentált takarmányok alkalmazása ma még nem elterjedt az intenzíven termelő brojlercsirkéknél. A baromfiágazatban (beleértve a brojler-, a tojótyúk- és a víziszárnyas-állományokat) több kutatásra lenne szükség ahhoz, hogy a fermentált alapanyagok vagy késztakarmányok a gyakorlatban is egyszerűen előállíthatók, tárolhatók, szállíthatók és etethetők legyenek.
Nutrinfo, Szarvasmarha

Automatikus jelentést küld a tőgygyulladásról egy digitális fejlesztés

A tejtermelők mostantól minden fejés után megkaphatják a szomatikus sejtszámra és a klinikai tőgygyulladásra vonatkozó eredményeket a Mastitis Pattern Analysis Tool (MPAT) segítségével.
Baromfi, Nutrinfo

A hangalapú megfigyelés betekintést nyújthat a brojlercsirkék egészségi állapotába

Az audioanalitika, az érzékelők és más új eszközök értékelik a madarak viselkedését és hangját, hogy korai figyelmeztetést adjanak a brojlerek egészségével és jólétével kapcsolatos lehetséges problémákra – magyarázta Tom Darbonne, az AudioT Inc. vezérigazgatója az Atlantában megrendezett International Production & Processing Expo (IPPE) kiállításon az AudioT technológiáját.
Nutrinfo, Sertés

Lehet-e a sertések viselkedéséből a gyomorfekély kialakulására következtetni?

Az észak-írországi Agri-Food and Biosciences Institute és a Queen’s University Belfast által végzett kutatás megállapította, hogy a gyomorfekély változásokat okozhat a sertések pihenési módjában, vagy ilyen változások eredménye lehet. Ezért a viselkedésben bekövetkező változások lehetővé tehetik a fekély felismerését, mielőtt komolyabb károsodás következne be.
Nutrinfo, Szarvasmarha

Cél az alacsonyabb metánkibocsátású tehenek tenyésztése

A Semex UK genetikai vállalat úgy véli, hogy 2050-ig 20-30%-kal csökkentheti a metánkibocsátást alacsonyabb metán-kibocsátású tehenek tenyésztésével. A vállalat a kanadai Lactanet tejvizsgáló és genetikai értékelő céggel és a Guelphi Egyetemmel együttműködve keresi a genetikai megoldást a metánkibocsátás csökkentésére.
Baromfi, Nutrinfo

Kiderült, miért nem sikerült vakcinázással megfékezni a madárinfluenzát

Egyes országokban a védőoltás a madárinfluenza elleni védekezés leggyakrabban alkalmazott stratégiája. A H9N2 madárinfluenza altípus elleni vakcinázási programok többsége azonban hatástalannak bizonyult a fertőzés és az átvitel ellen a telepi gyakorlatban, bár ezek a vakcinák a jelentések szerint laboratóriumban jól működtek a specifikus kórokozóktól mentes (SPF) csirkékben.
Nutrinfo, Sertés

Karácsonyfával a farokrágás ellen?

A fa ideális környezetgazdagító anyag a malacok számára. A januárban kidobott karácsonyfák láttán gondolkodott el erről Dr. Irene Camerlink sertésjóléti szakértő a Pig Progress portál hasábjain.
Nutrinfo, Szarvasmarha

A tejtermékek új piacát hozhatja létre az antibiotikumok korlátozása

Az amerikai Cornell Egyetem Állatorvosi Főiskolájának kutatói szerint a fogyasztók hajlandóak lennének olyan tehenektől származó tejet vásárolni, amelyeket csak akkor kezelnek antibiotikummal, ha az orvosilag indokolt – feltéve, hogy az ár nem sokkal magasabb, mint a hagyományos tejé.
Nutrinfo, Sertés

Antibiotikum-használat az európai sertéstenyésztésben: a kevesebb a több

Az Európai Unióban 2006 óta tilos az állatoknak növekedésserkentési célból antibiotikumokat adni. Több mint 15 év elteltével számos tanulságot vontak le a kontinensen.
Baromfi, Nutrinfo

A baromfi fogja adni a globális húspiac felét 2031-re

Az OECD/FAO legfrissebb mezőgazdasági kilátásai szerint a következő évtizedben továbbra is a baromfi lesz a leggyorsabban növekvő húsféle, és 2031-re a piac 47%-át fogja kitenni.