Nutrinfo, Sertés

Az újabb ázsiai ASP esetek jót tesznek a brazil exportnak

A brazil sertéshúsexport 15,7%-kal nőtt 2023 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

Baromfi, Nutrinfo

High-tech kamerákkal szűrnék ki a fás csirkemellet

Az Arkansasi Mezőgazdasági Kísérleti Állomás tudósainak multidiszciplináris csoportja azt vizsgálja, hogy a hiperspektrális képalkotás felhasználható-e a „fás csirkemell” néven ismert húshiba felismerésére
Nutrinfo, Sertés

Vita az Egyesült Államokban az mRNS-vakcina sertésekben történő felhasználásáról

A Covid-19 elleni védekezésre létrehozott mRNS-vakcinák biztonságossága továbbra is vitatott. A tesztelés pontosságát és mértékét sokan megkérdőjelezték, köztük kormányzati tisztviselők és ipari alkalmazottak is.
Nutrinfo, Szarvasmarha

Így néz ki most a tejelő tehénállomány az EU-ban

Az Európai Unió két országában – Németországban és Franciaországban – található az összes tejelő tehén több mint egyharmada.
Nutrinfo

Kína csökkenteni akarja a szója felhasználását a takarmányozásban

Kína mezőgazdasági minisztériuma hároméves cselekvési tervet adott ki a szójadara takarmányokban való jelenlétének csökkentésére annak érdekében, hogy csökkentse az ország szójaimporttól való függőségét.
Nutrinfo

Gyapjas mamut húsából készült húsgombóc Hollandiában

Egy kihalt gyapjas mamut DNS-ének felhasználásával „tenyésztett” húsból készült óriási húsgombócot mutattak be kedden a hollandiai Nemo tudományos múzeumban – jelentette a Reuters.
Nutrinfo

Kihátrál a takarmánytermelésből a rovarfehérjét előállító francia Ynsect

A magas árrésű piacokra, például a kedvtelésből tartott állatok eledelére összpontosítja stratégiáját mostantól a francia Ynsect rovaralapú összetevőket gyártó vállalat, bezár egy gyártóüzemet és munkahelyeket is leépít, miután 160 millió eurót gyűjtött a befektetőktől – jelentette a Reuters a vállalat vezérigazgatójára hivatkozva.
Baromfi, Nutrinfo

Négy madárinfluenza elleni vakcina tesztelését kezdték meg az USA-ban

Az Egyesült Államok kormánya megkezdte a madárinfluenza elleni vakcinák tesztelését baromfik számára, miután a rekordméretű járvány miatt több mint 58 millió csirkét, pulykát és egyéb szárnyast kellett leölni.
Nutrinfo, Sertés

A DNS segít megérteni a sertés izomfejlődését

A sertések DNS-ének elemzése fontos összefüggésekre világított rá az izomnövekedéssel kapcsolatban.
Nutrinfo, Szarvasmarha

A magas THC-tartalmú kendertermékek szennyezhetik a tejet

A magas tetrahidrokannabinol (THC) tartalmú kenderszilázzsal etetett tehenek szennyezett tejet adtak, és a mérgezés jeleit mutatták egy olyan vizsgálat során, amely a sajtóban úgy kapott figyelmet, hogy a tehenek a kendertől „betéptek”.
Nutrinfo, Sertés

Mesterséges megtermékenyítés útján is terjedhet az afrikai sertéspestis

A kan spermájában előforduló afrikai sertéspestis vírus mesterséges megtermékenyítés útján is képes átterjedni a kocára és a malacembriókra, derült ki egy német-amerikai közös kutatásból.
Baromfi, Nutrinfo

Új felfedezés a csirkék szívbetegsége területén

A Saskatchewani Egyetem kutatójának, Andrew Olkowskinak és munkatársainak köszönhetően javulhat a brojlercsirkék egészsége és jóléte. A húsra nevelt csirkéket genetikailag úgy szelektálták, hogy rendkívül gyorsan nőjenek, amivel összefüggésben gyakran szenvednek szívbetegségekben.
Nutrinfo

Enyhén csökkent a világ takarmánytermelése 2022-ben

A legfrissebb adatok szerint a világ takarmánytermelése 2022-ben az előző évhez képest enyhén, 0,42%-kal 1,266 milliárd tonnára csökkent.
Nutrinfo, Sertés

Lehet-e a sertések viselkedéséből a gyomorfekély kialakulására következtetni?

Az észak-írországi Agri-Food and Biosciences Institute és a Queen’s University Belfast által végzett kutatás megállapította, hogy a gyomorfekély változásokat okozhat a sertések pihenési módjában, vagy ilyen változások eredménye lehet.
Baromfi, Nutrinfo

Gomba alapú posztbiotikum javíthatja a tojók teljesítményét

Az Aspergillus oryzae (AO) egy többsejtű, fonalas gomba, amelyet Kelet-Ázsiában főként rizs és szója fermentálására használnak.
Nutrinfo, Sertés

Nyolc éves csúcson a kínai sertéshústermelés

Kína sertéshústermelése 2022-ben 4,6%-kal nőtt 2021-hez képest, és ezzel 2014 óta a legmagasabb szintet érte el – derül ki a január közepén nyilvánosságra hozott hivatalos adatokból, amelyek cáfolták a kisebb növekedésre vonatkozó várakozásokat – jelentette a Reuters.
Baromfi, Nutrinfo, Sertés, Szarvasmarha

FEFAC: Az aktuális krízisek közt ne feledkezzünk meg a klímaváltozásról!

Az elmúlt év még több váratlan zűrzavart hozott a takarmányiparban. De még a Covid-19 és az ukrajnai orosz invázió hatásai ellenére sem csökkent az éghajlatváltozás elleni küzdelem fontossága. Ha valami, akkor ezek a válságok csak rávilágítottak a fenntarthatóbb takarmánytermelési gyakorlatok szükségességére – mondta Asbjørn Børsting, az Európai Takarmánygyártók Szövetségének (FEFAC) elnöke.
Baromfi, Nutrinfo

Nem sima az út a rovarok takarmányban való felhasználása előtt

A rovartermékeket tartalmazó állati takarmányok jelenleg viszonylag drágák a hagyományos takarmányokhoz képest, mivel a rovarokat jelenleg főként kedvtelésből tartott állatok eledelében és haltápokban dolgozzák fel.
Baromfi, Nutrinfo, Vállalati hírek

Brojlercsirkék előetetése fermentált takarmány-kiegészítéssel

A fermentált takarmányok alkalmazása ma még nem elterjedt az intenzíven termelő brojlercsirkéknél. A baromfiágazatban (beleértve a brojler-, a tojótyúk- és a víziszárnyas-állományokat) több kutatásra lenne szükség ahhoz, hogy a fermentált alapanyagok vagy késztakarmányok a gyakorlatban is egyszerűen előállíthatók, tárolhatók, szállíthatók és etethetők legyenek.
Nutrinfo, Szarvasmarha

Automatikus jelentést küld a tőgygyulladásról egy digitális fejlesztés

A tejtermelők mostantól minden fejés után megkaphatják a szomatikus sejtszámra és a klinikai tőgygyulladásra vonatkozó eredményeket a Mastitis Pattern Analysis Tool (MPAT) segítségével.
Baromfi, Nutrinfo

A hangalapú megfigyelés betekintést nyújthat a brojlercsirkék egészségi állapotába

Az audioanalitika, az érzékelők és más új eszközök értékelik a madarak viselkedését és hangját, hogy korai figyelmeztetést adjanak a brojlerek egészségével és jólétével kapcsolatos lehetséges problémákra – magyarázta Tom Darbonne, az AudioT Inc. vezérigazgatója az Atlantában megrendezett International Production & Processing Expo (IPPE) kiállításon az AudioT technológiáját.
Nutrinfo, Sertés

Lehet-e a sertések viselkedéséből a gyomorfekély kialakulására következtetni?

Az észak-írországi Agri-Food and Biosciences Institute és a Queen’s University Belfast által végzett kutatás megállapította, hogy a gyomorfekély változásokat okozhat a sertések pihenési módjában, vagy ilyen változások eredménye lehet. Ezért a viselkedésben bekövetkező változások lehetővé tehetik a fekély felismerését, mielőtt komolyabb károsodás következne be.
Nutrinfo, Szarvasmarha

Cél az alacsonyabb metánkibocsátású tehenek tenyésztése

A Semex UK genetikai vállalat úgy véli, hogy 2050-ig 20-30%-kal csökkentheti a metánkibocsátást alacsonyabb metán-kibocsátású tehenek tenyésztésével. A vállalat a kanadai Lactanet tejvizsgáló és genetikai értékelő céggel és a Guelphi Egyetemmel együttműködve keresi a genetikai megoldást a metánkibocsátás csökkentésére.
Baromfi, Nutrinfo

Kiderült, miért nem sikerült vakcinázással megfékezni a madárinfluenzát

Egyes országokban a védőoltás a madárinfluenza elleni védekezés leggyakrabban alkalmazott stratégiája. A H9N2 madárinfluenza altípus elleni vakcinázási programok többsége azonban hatástalannak bizonyult a fertőzés és az átvitel ellen a telepi gyakorlatban, bár ezek a vakcinák a jelentések szerint laboratóriumban jól működtek a specifikus kórokozóktól mentes (SPF) csirkékben.
Nutrinfo, Sertés

Karácsonyfával a farokrágás ellen?

A fa ideális környezetgazdagító anyag a malacok számára. A januárban kidobott karácsonyfák láttán gondolkodott el erről Dr. Irene Camerlink sertésjóléti szakértő a Pig Progress portál hasábjain.
Nutrinfo, Szarvasmarha

A tejtermékek új piacát hozhatja létre az antibiotikumok korlátozása

Az amerikai Cornell Egyetem Állatorvosi Főiskolájának kutatói szerint a fogyasztók hajlandóak lennének olyan tehenektől származó tejet vásárolni, amelyeket csak akkor kezelnek antibiotikummal, ha az orvosilag indokolt – feltéve, hogy az ár nem sokkal magasabb, mint a hagyományos tejé.
Nutrinfo, Sertés

Antibiotikum-használat az európai sertéstenyésztésben: a kevesebb a több

Az Európai Unióban 2006 óta tilos az állatoknak növekedésserkentési célból antibiotikumokat adni. Több mint 15 év elteltével számos tanulságot vontak le a kontinensen.
Baromfi, Nutrinfo

A baromfi fogja adni a globális húspiac felét 2031-re

Az OECD/FAO legfrissebb mezőgazdasági kilátásai szerint a következő évtizedben továbbra is a baromfi lesz a leggyorsabban növekvő húsféle, és 2031-re a piac 47%-át fogja kitenni.

Az Agrofeed Klub tudást kínál minden gazdának!

© Agrofeed Kft. Minden jog fenntartva. | Éves energetikai szakreferensi riport