Skip to main content

Akvakultúra üzletág

A világ lakosságának növekedése magával hozza a gazdasági teljesítmény globális növekedésének igényét, ezzel párhuzamosan az állati eredetű élelmiszerek (tej, tojás, hús) előállításának folyamatos emelkedését. A gazdasági haszonállatok közül a halfajok szaporasága, növekedése és takarmány-értékesítő képessége versenyelőnyt jelenthet az ágazaton belül. A FAO statisztikai adatai alapján az akvakultúra arányait tekintve már napjainkban is hangsúlyosabb, mint a természetes vízi halászat. Az elkövetkezendő években, évtizedekben a pedig az intenzív-félintezív rendszerben üzemelő halgazdaságok termelésének további mennyiségi és minőségi növekedése várható, vagyis az akvakultúrának egyre nagyobb szerepe lesz a jövőben a növekvő népesség fehérje ellátásában. Az Agrofeed Kft. elhivatott, hogy mind az édesvízi, mind a tengeri termelő rendszerek takarmányelőállításában szerepet vállaljon, támogassa a gazdaságok számára leginkább optimális takarmányozási rendszert.

Amit biztosítunk

  • minőségi premixek, takarmány alapanyagok, kiegészítők
  • takarmány alapanyagok minőségi kontrollja, laborvizsgálatok
  • halfajok, ezeken belül korcsoportok szerinti takarmányadag összeállítás,
  • költség optimalizálás, telepi javaslatokkal

Szakmai együttműködés hazai szervezetekkel

  • Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE, Gödöllő) – Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet
  • Jelenleg folyamatban lévő közös kutatásunk célja a halliszt részleges kiváltásának lehetősége tejsavasan fermentált növényi alapanyaggal, mint alternatív fehérjeforrással, és annak immunstátuszra gyakorolt hatásának vizsgálata (Ph.D. téma)
  • MATE-AKI HAKI

Fermentált alapanyagok gyártása, tesztelése

Fermentáló üzem, közepes- és mini-fermentorok

A GINOP-2.2.1-18-2020-00024 azonosítójú projekt keretében az Agrofeed Kft. félüzemi és üzemi méretben fermentált alapanyagok előállítására alkalmas gyártóüzemet létesített szalkszentmártoni telephelyén. A projekt szakmai feladataiban a magyarországi gyakorlatban széleskörben használt takarmányalapanyagokat fermentáltak önállóan és kombináltan A labor- és módszerfejlesztés eredményeként a felhasznált takarmány alapanyagok és a fermentált piaci késztermékek minőségének szavatolásához immár modern nedves-kémiai-, valamint távoli (off-line) és gyártáshoz közeli (at-line) gyorsvizsgálati módszer is rendelkezésre áll. A fermentált minták esetében 8 paraméterre (nedvesség-, szárazanyag-, nyershamu-, nyersfehérjetartalom és nyerszsír-, nyersrost-, ecetsav- és tejsavtartalom) a gyakorlatban használható modellt sikerült építeni. A keletkező nedves- és száraz hordozóra felvitt fermentum tökéletesen illeszthető gazdasági haszonállatok takarmányadagjába, melynek akvakultúrában betöltött szerepe jelenleg is futó projektben kerülhet igazolásra.