Skip to main content
Nutrinfo, Sertés

Szőrelemzés: új módszer a sertés stressztűrőképességének vizsgálatában

A stresszel szemben ellenállóbb sertések általában ellenállóbbak a betegségekkel szemben is, és összességében jobb teljesítményt nyújtanak.
2023.07.12. | Agrofeed Nutrinfó

A stresszel szemben ellenállóbb sertések általában ellenállóbbak a betegségekkel szemben is, és összességében jobb teljesítményt nyújtanak. Ezt a tényt bizonyos mértékig már használják a sertések és más haszonállat-típusok tenyésztési programjaiban. A sertések stresszel szembeni ellenálló képességének új lehetősége – a szőrelemzés révén – a jövőben nagyobb és pontosabb tenyésztést fog eredményezni e tényhez kapcsolódóan. A stresszmutatókat 3 fő kategóriába sorolják.

Ezek a következők: ok-okozati mutatók (bizonyos viselkedési formák, mint például a farokrágás, a szociális interakciók típusa és száma), biológiai válaszmutatók (például a vér stresszhormonszintje) és következménymutatók (általános teljesítmény). A stresszhormonok szintje vérvizsgálattal is mérhető, de egy nem invazív és gazdaságos megközelítést jelent a sertés szőrzetébe „bezárt” stresszhormonok mennyiségének lecsipkedése és elemzése. A stressz mérésének ezen módjával kapcsolatos kutatásokat néhány évvel ezelőtt kezdte el Dr. Jack Dekkers az Iowa State Egyetemen. A szőr elemzése nem csak nem invazív, de másról is árulkodik, mint a vérben lévő stresszhormonszint vizsgálata. Azaz, a szőr növekedésével néhány stresszhormon lerakódik benne, és a vér stresszhormonszintjével ellentétben, amely állandóan ingadozik, tartósan felhalmozódik.

Ezért az adott idő alatt nőtt szőr egy egész időszakra vonatkozóan tükrözi a stresszre adott válaszreakciót. A kutatókat a betegségekből adódó stresszre adott reakciókon kívül az is érdekli, hogyan reagálnak a sertések az olyan tipikusan stresszes helyzetekre, mint az elválasztás, a szállítás és az új csoportba kerülés, ahol új szocializációs rend alakul ki. Ezért a 2021-ben kezdődött kísérlet keretében napjainkra már mintegy 1000 egyed életének különböző pontjaiból származó szőrmintákból rendelkeznek adatokkal. A kutatók már tudják, hogy azok a sertések, amelyek szőrében a kortizol és a DHEA stresszhormonok aránya alacsony, kevésbé stresszesek. Az, hogy mely genetikai vonalak rendelkeznek nagyobb stressztűrő képességgel, fontos információt jelent a tenyésztési programok számára, de a kutatás tovább folytatódik, mivel a stressztűrő képességet meghatározó konkrét genetikai alapokat is azonosítani szeretnék.

Forrás: www.pigprogress.net