Skip to main content
Nutrinfo

Élelmiszerhulladékból állít elő takarmányt egy amerikai startup

A jövő takarmánya az élelmiszerhulladék – vallják a connecticuti székhelyű Bright Feeds startup cégnél.
2023.06.21. | Agrofeed Nutrinfó

A jövő takarmánya az élelmiszerhulladék – vallják a connecticuti székhelyű Bright Feeds startup cégnél. A két éve létrehozott vállalat egy olyan csúcstechnológiás feldolgozóüzemet épített, amely érzékelők és számítógépes algoritmusok segítségével a kereskedelmi élelmiszer-feldolgozási hulladék különféle kombinációit egy homogén, a takarmányozásba beépíthető lisztté alakítja. Jonathon Fife, a Bright Feeds társalapítója és vezérigazgatója szerint a vállalat első ügyfeleinek visszajelzései alapján a hulladékalapú liszt 20%-kal olcsóbb, mint a hagyományos takarmány-összetevők, például a kukorica vagy a szója. A vállalat körülbelül hét hónappal ezelőtt nyitotta meg korszerű feldolgozóüzemét, és egyetlen ügyféllel kezdte, mondta Fife.

Azóta a vállalat gyorsan további ügyfeleket szerzett, ahogy a terméküknek a híre – és annak a képességüknek, hogy számítógépes algoritmusok segítségével a hulladéklisztet egyedi takarmányozási profilokhoz igazítsák – elterjedt. „Vannak érzékelőink, amelyek mérik a fehérje-, a rost-, a zsír-, a hamu- és a szénhidráttartalmat. Az érzékelők által mért valamennyi adatot rögzítjük, ahogy az élelmiszer áthalad az üzemünkön, és különböző algoritmusaink vannak az élelmiszerhulladék keverésére, hogy egységes takarmányt hozzunk létre” – mondta Fife. „Több különböző takarmánygyártó vállalat is kért már többet vagy kevesebbet egy bizonyos tápanyagfajtából, és a technológiánk segítségével képesek voltunk kéréseiknek eleget tenni.” Korábbi kísérletekben más vállalatok a bejövő élelmiszerhulladék-áramok korlátozásával próbálták megoldani a homogenitás problémáját, de nem bizonyult hatékonynak. A Bright Feeds más szemszögből közelítette meg a problémát.

Ahelyett, hogy a hulladékáram szabályozásával próbálták volna szabályozni a takarmány tápanyagprofilját, összeállítottak egy kiváló mérnökökből álló csapatot, hogy olyan üzemet tervezzenek, amely képes a különböző hulladékáramokat konzisztens liszttermékké keverni. Fife elmondása szerint a vállalat már most keresi a helyszíneket egy második feldolgozóüzem építéséhez. A helyszín kritikus tényező: a kereskedelmi élelmiszerhulladék-forrásokhoz és a potenciális vevőkhöz, vagyis a takarmánygyárakhoz egyaránt közel kell elhelyezkedniük.

https://www.feedstrategy.com/