Skip to main content
Nutrinfo

Enyhén csökkent a világ takarmánytermelése 2022-ben

A legfrissebb adatok szerint a világ takarmánytermelése 2022-ben az előző évhez képest enyhén, 0,42%-kal 1,266 milliárd tonnára csökkent.
2023.05.04. | Agrofeed Nutrinfó

A legfrissebb adatok szerint a világ takarmánytermelése 2022-ben az előző évhez képest enyhén, 0,42%-kal 1,266 milliárd tonnára csökkent.

Olyan tényezők játszottak ebben közre, mint a betegségek, az időjárás és az ukrajnai orosz invázió, amelyek mind akadályozták a termelést Európában, amely a legnagyobb mértékben viselte a hatást. A legfrissebb statisztikákat, amelyek 142 ország és több mint 28 ezer takarmánygyártó üzem adatait tartalmazzák, a 2023-as Alltech Agri-Food Outlook kiadványban tették közzé, amely immár 12. éve jelenik meg. A 10 legnagyobb takarmánytermelő ország együttesen a világ termelésének 64%-át állította elő, és a világ globális takarmányfogyasztásának fele mindössze 4 országban, Kínában, az Egyesült Államokban, Brazíliában és Indiában összpontosul. Vietnam 2022-ben nagy fellendülést tapasztalt az előállított takarmánymennyiség tekintetében, és Argentínát és Németországot megelőzve bekerült a top 10-be, kiszorítva onnan Törökországot, ahol csökkent a termelés.

Oroszország megelőzte Spanyolországot, ahol a takarmánytermelés jelentősen csökkent. A takarmánytermelés több régióban is nőtt, így Latin-Amerikában 1,6%-kal, Észak-Amerikában 0,88%-kal és Óceániában 0,32%-kal, míg Európában 4,67%-kal, Afrikában 3,86%-kal, Ázsiában pedig 0,51%-kal csökkent. Globálisan az előállított takarmánymennyiség növekedése volt tapasztalható az akvakultúra, a brojler, a tojótyúk és a kedvtelésből tartott állatok eledelének ágazatában, míg a húsmarha-, a tej- és a sertéságazatban csökkenésről számoltak be. Bár a termelés itt is csökkent kicsit, továbbra is Kína a világ legnagyobb takarmánytermelő országa, amelyet az Egyesült Államok és Brazília követ.

https://www.allaboutfeed.net/market/feed-statistics/2022-world-feed-production-dips-slightly/