Skip to main content
Baromfi, Nutrinfo

Újabb, a tojók és jércék bélegészsége szempontjából biztonságos fitogéneket validáltak

A növényi eredetű – azaz fitogén – szaponinok és polifenolok tojótyúkokkal és jércékkel való etetése nincs negatív hatással a teljesítményre vagy a tojásminőségre – derült ki az Észak-Karolinai Állami Egyetemen (NCSU) végzett validációs kísérletből.
2024.06.26. | Agrofeed Nutrinfó

A növényi eredetű – azaz fitogén – szaponinok és polifenolok tojótyúkokkal és jércékkel való etetése nincs negatív hatással a teljesítményre vagy a tojásminőségre – derült ki az Észak-Karolinai Állami Egyetemen (NCSU) végzett validációs kísérletből. A legújabb kutatások szerint a fitogén takarmány-adalékanyagok javíthatják a baromfi bélrendszerének egészségét, és védelmet nyújthatnak számos betegség ellen. Különösen a Quillaja saponaria és Yucca schidigera növények biomasszájából származó szaponinok és polifenolok kombinációja előnyös a kokcidiózis és az elhalásos bélgyulladás fertőzések ellen.
Az eredmények azt mutatták, hogy a fitogén takarmány-adalékanyagot tartalmazó tápot kapott madarak jércekorukban kevesebb takarmányt fogyasztottak, és a kontrollcsoporttal összehasonlítva azonos testtömegűek voltak. „Nem tudjuk, hogy miért, mert nem végeztük el a bél szövettani vizsgálatát, de úgy gondoljuk, hogy azért, mert a bél jobban fel tudta szívni a szükséges tápanyagokat” – mondta el a 2024-es International Poultry Scientific Forum (IPSF) konferencián a kutatást ismertető Dimitri Malheiros.
Ezenkívül a tojótyúkok teljesítményében, illetve a tojások méretében, osztályában vagy minőségében nem volt statisztikailag szignifikáns különbség a kontrollcsoporthoz képest. Malheiros megjegyezte, hogy a kísérletben részt vevő tyúkokat nem fertőzték meg szándékosan kokcidiózissal vagy más betegségekkel.” A kutató szeretné, ha a kísérletet nagy léptékben, fertőzéses formában is elvégeznék” – tette hozzá.

wattpoultry.com