Skip to main content
Baromfi, Nutrinfo

Hogyan fogják átalakítani a Z generáció elvárásai a baromfihús piacát?

A csirkehús marketingjével foglalkozó szakembereknek el kell kezdeniük tervezniük, hogyan lehet a Z generáció egyedi fogyasztói elvárásainak és igényeinek megfelelő, jövőbiztos kommunikációt folytatniuk.
2024.05.29. | Agrofeed Nutrinfó

A csirkehús marketingjével foglalkozó szakembereknek el kell kezdeniük tervezniük, hogyan lehet a Z generáció egyedi fogyasztói elvárásainak és igényeinek megfelelő, jövőbiztos kommunikációt folytatniuk.

„A jövő fogyasztói valóban egy új élelmiszeripari jövőt hoznak létre. Ez alatt azt értem, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatban másképp viselkednek, mint a szüleik” – mondta Michele Murray, a Ketchum élelmiszeripari vállalat ügyvezető alelnöke. A Z generáció 68 százaléka például azt mondja, hogy másképpen főz, mint a szülei, és csak 20 százalékuk véli úgy, hogy a gyerekkori étkezésük hatással van a mostani étkezési szokásaikra.” Jelentős változást látunk abban, ahogyan ez a bizonyos célközönség, a Z generáció megválasztja az ételeket, vásárlási döntéseket hoz, és ahogyan általánosságban viszonyul az élelmiszerekhez” – tette hozzá.

Egy fontos különbség az 1997 és 2012 között született Z generáció és a korábbi generációk között, amelyre a piaci szereplőknek ide oda kell figyelni, hogy e demográfiai csoport nagy része élelmiszer-véleményvezérnek tartja magát. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy egész életükben a közösségi médiának és az internetnek vannak kitéve. „Amikor több mint 10 évvel ezelőtt először azonosítottuk ezt a fogyasztói szegmenst, a teljes népesség 22 százaléka tartozott az élelmiszer-véleményvezér kategóriába” – magyarázta Murray. „A Z generáció esetében azonban azt találtuk, hogy több mint a fele élelmiszer-véleményvezérként írja le magát.” Ez azt jelenti, hogy a Z generáció nagy része fontosnak tartja, hogy többet tudjon meg az ételekről, és meg is ossza az ételekkel kapcsolatos történeteket a körülötte élő emberekkel.

A Z generáció a környezetvédelem szempontjából is nagymértékben értékorientált, amikor az általuk vásárolt élelmiszerekről van szó. Emellett úgy gondolják, hogy az ételválasztásuk valamit elárul róluk – a fenntarthatóságtól kezdve a testtel kapcsolatos kérdésekig, sőt, még bizonyos politikai kérdésekben is. Úgy érzik, hogy választásaiknak súlya van, és ezek alapján ítéli meg őket a társadalom. Ezek mindenképpen olyan szempontok, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni a csirkehús piaci kommunikációjában a hamarosan jelentős vásárlóerőt képviselő fogyasztói szegmens irányába.

wattpoultry.com