Skip to main content
# Téma
2023.01.27.
Kövessen minket!

Bóna Szabolcs az Év Állattenyésztője

Bóna Szabolcs, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságának elnöke, az Agrofeed stratégiai partnere lett az Év Állattenyésztője. A sikerhez cégünk minden munkatársa nevében gratulálunk!

A csornai születésű Bóna Szabolcs 1998-ban szerzett agrármérnöki végzettséget Mosonmagyaróváron. Első munkahelyén, az IKR Zrt.-nél kezdetben szántóföldi ellenőrként és üzemi műszakvezetőként dolgozott, majd a terménykereskedelmi iroda munkatársa lett. 2001 és 2010 között a CIB Lízing Csoport üzletágvezetője volt. 2010 januárja óta a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. igazgatója. A Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnökségi tagja, a Kapuvári Vízitársulat Intézőbizottságának elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron megyei és országos küldötte, és a Rábapordányi Területi Agrárgazdasági Bizottság elnöke.

A Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. állattenyésztő gazdaság. Növénytermesztésük a takarmányigény kielégítését és az alomszükséglet előteremtését hivatott megoldani. 900 kocával és 550-600 holstein-fríz tejelő tehénnel foglalkoznak. A 900 koca szaporulatából 22-24 ezer hízót vágásra és 3-6 ezer malacot továbbtartásra értékesítenek. Éves tejértékesítésük több mint 7,5 millió kg, termelési szintjük alapján folyamatosan az ÁTK Kft. által ellenőrzött tehenészetek rangsorában az első 15-ben szerepelnek. 1160 ha területen gazdálkodnak, amelyből 1000 ha szántó, 160 ha rét művelési ágban van. Abrak- és alomszükségletük megtermeléséhez nem elegendő a szántóterületük, ezért 2010-ben elindítottak egy kistérségi integrációt. Az együttműködés keretében több mint 60 gazda számára biztosítanak inputanyagokat a termelésükhöz, ha igénylik, akkor halasztott fizetéssel. A bevont terület nagyságrendileg 2000 ha.

A közelmúltban, 2019-ben helyezték üzembe új sertés tenyésztelepüket, egy túlnyomásos vírusszűrt levegőtechnikával ellátott, automatizált, 4800 m2-es épületet. Az épületben alkalmazott technológia bemutatásával Rábapordány elnyerte az Év Digitális Települése címet. A Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. tevékenységét 2020-ban a Kisalföldi Presztízs Díjjal ismerték el.