Skip to main content
# Téma
2023.03.31.
Kövessen minket!

Antibiotikum csökkentés – hol tartunk most?

Az elmúlt évben szakmai rendezvényeinken is intenzíven foglalkoztunk az antibiotikum csökkentés körüli helyzet részletesebb elemzésével, gyakorlati megoldásával. Idén pedig elérkezettnek láttuk az időt egy olyan workshop megszervezésére, amelyen a folyamat minden érintettje meghallgathatja és aktívan reagálhat a „hol tartunk most?” kérdésre.

Dr. Biksi Imre, Dr. Búza László és Dr. Gombos László elismert gyakorlati szakértők így vélekedtek a jelenlegi helyzetről:

„Lassan eltelt másfél év, mióta hazánk is csatlakozott az Európai Unió antibiotikum felhasználás csökkentési törekvéséhez. Joggal gondolhatnánk, hogy már túl vagyunk a kezdeti nehézségeken, de az általános helyzet sajnos nem ezt mutatja.

Az Agrofeed szakmai csapatának eltökélt szándéka, hogy partnereit ezen a téren is támogassa.
Két éve egy olyan online szoftver, az AB Kontroll fejlesztésébe fogtunk, amely egyszerűen és hatékonyan használható segítséget jelent a jogszabályi kötelezettségek teljesítése és a telepi állategészségügyi helyzet monitorozása érdekében.

Az elmúlt évben szakmai rendezvényeinken is intenzíven foglalkoztunk az antibiotikum csökkentés körüli helyzet részletesebb elemzésével, gyakorlati megoldásával. Idén pedig elérkezettnek láttuk az időt egy olyan workshop megszervezésére, amelyen a folyamat minden érintettje meghallgathatja és aktívan reagálhat a „hol tartunk most?” kérdésre.

Hogy miért is volt ez fontos?

  • mert mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy az antibiotikumok felelős használata mind a telepi menedzsment, mind a humán-egészségügyi kockázata miatt kiemelt jelentőségű
  • mert az állatorvosok jelentős része nehezen birkózik meg a jogszabályi kötelezettségek teljesítésével
  • mert az állatorvos feladata az antibiotikumok helyes használatának biztosítása, a csökkentési terv kidolgozása és annak folyamatos nyomonkövetése
  • mert azzal is fontos tisztában lenni, hogy az antibiotikum felhasználás tudatos optimalizálása csak jól (együtt)működő telepi menedzsmenti háttérrel
  • és mert mindannyiunk számára fontos, hogy tisztában legyünk a hazai antibiotikum felhasználás valódi mértékével és jellemvonásaival is

2023.03.17-én Kecskemétre, a Granada Hotelbe szerveztük rendezvényünket. A téma aktualitása és gyakorlati megközelítése nagyon nagy érdeklődésre tartott számot, a rendezvényen közel száz vendég vett részt, telepi tenyészállatlétszámot tekintve több mint negyvenötezer kocával képviseltetve a magyar sertéstartást. Ezúton szeretnénk megköszönni partnereink állatorvosainak és a velük együttműködésben dolgozó telepi menedzsmentnek, hogy ilyen szép számmal megtiszteltek minket, valamint minden olyan hatósági és érdekképviseleti szervezetnek (Agrárminisztérium, Nébih, Magyar Sertéstartók Szövetsége, Magyar Sertés-egészségügyi Társaság), akik vezetői és döntéshozói szinten is képviseltették magukat.

A rendezvény rendhagyó és formabontó céllal jött létre és a nagy résztvevő létszám ellenére is sikerült a workshop jellegét megtartani. Az előadások közben feltett kérdésekből egyértelműen érezhető volt, hogy melyek azok a területek, amelyek még ingoványos talajon járnak. Igyekeztünk minden olyan helyzetet körbejárni, ami a gyakorlati megvalósítás sikerességét támogatja és a visszajelzések alapján örülünk annak, hogy ez a célunk teljesült is.

A program összeállításában igyekeztünk hangsúlyokat keresni, illetve felállítani. Meghívott előadóink Dr. Biksi Imre, Dr. Búza László és Dr. Gombos László voltak, akik az antibiotikum csökkentési folyamat alappilléreihez tartozó területek elismert gyakorlati képviselői. Az előadásokat kiegészítve és a valódi gyakorlati helyzet bemutatása érdekében olyan telepet is bevontunk a beszélgetésbe, ahol a felelős antibiotikum használat és azzal összefüggő telepi helyzetek elemzése már a gyakorlat részévé vált. De nem a kötelezettségek vagy a jogszabályi előírások miatt, hanem mert a folyamatos elemzések megkönnyítik számukra a döntéseket, célzottabban, céltudatosabban tudják a változásokat vagy változtatásokat menedzselni és értékelni.

Összegezve elmondhatjuk, hogy a Workshop elvárásainkat is fölülmúlta mind a résztvevők száma, mind az aktív közreműködés tekintetében. A visszajelzések alapján pedig kijelenthető, hogy nagy szükség van olyan rendezvényekre, ahol az elmélet mellett nagy hangsúlyt kap a gyakorlat és ahol a résztvevő olyan naprakész információkkal, tanácsokkal gazdagodhat, amelyet adaptálni tud saját gyakorlatában is.”

Dr. Gombos László